regenwater afkoppelen van de riolering
Waarom we beter scheiden?
De riolering in je straat voert het afvalwater af naar de waterzuiveringsinstallatie. Maar ook het zuiver regenwater dat op daken, straten, opritten, terrassen en andere verharde oppervlaktes valt, komt in de rioleringsbuizen terecht. Bij een wolkbreuk of een verstopping kan de riolering al het extra water niet slikken en loopt ze over. Gevolg: straten en woningen staan onder water en het regen- en afvalwater worden ongezuiverd ‘uitgespuwd’ in beken en rivieren. Bovendien werken de waterzuiveringsinstallaties niet optimaal als het aangevoerde afvalwater te sterk met regenwater is verdund.
De oplossing
De oplossing voor beide problemen: het regenwater van het afvalwater scheiden. Regenwater wordt daarbij in een afzonderlijk rioleringsstelsel opgevangen. Afhankelijk van het type ondergrond kan het dan ter plaatse in de bodem dringen of wordt het afgevoerd naar een waterloop, vijver of infiltratiegebied in de buurt. Alleen het ‘echte’ afvalwater komt dan nog terecht waar het hoort: in de waterzuiveringsinstallatie.
Aan de slag!
In de handige leidraad "Afkoppelen doe je zo" van Fluvius vind je gerichte info over hoe je kan afkoppelen en onder meer antwoord op deze vragen:
- Ben ik verplicht om mijn regenwater af te koppelen?
- En wat met mijn afvalwater?
- Kan ik dat zelf doen?
- Hoe sluit ik mijn woning aan op de openbare riolering?
- Kan ik een extra aansluitputje aanvragen?
- Waar plaatst Fluvius de aansluitputjes?
- Wanneer kan ik beginnen?
- Welke buizen moet ik gebruiken?
- Een goed plan is de juiste start!
- Klaar? Keuren maar!
- Tips
- Wat met mijn afvoer in de kelder?
- Wijs nare geurtjes de deur
Klik op deze knop om de leidraad in pdf te downloaden.