DigiMee: Luistert mijn smartphone me af en is online bankieren onveilig?
Mediawijs publiceerde een boek met als titel ‘Mijn smartphone luistert me af en 22 andere mythes over het digitale tijdperk’. Je hebt je smartphone nodig om afspraken te maken, je bankzaken te regelen, betalingen te doen of documenten op te vragen. Maar dan zijn er dagelijks de verhalen van mensen die het slachtoffer zijn van phishing en fraude. Wat doe je dan best?
Internetfraude
De cijfers van internetoplichting en -fraude blijven stijgen. De oplichters zijn inventief en doen zich bv. voor als een bank, de politie, een telecomoperator of een geïnteresseerde koper op een zoekertjessite. Op die manieren proberen ze je vertrouwen te winnen en geld of gegevens van je te krijgen. Ze lokken je naar een valse website gelokt of ze proberen je gegevens op een andere manier te achterhalen. Bij phishing spelen criminelen vaak in op de actualiteit, waardoor hun berichtje of e-mail meer geloofwaardigheid krijgt.
Hoe veilig ben jij?
Via safeonweb.be/nl/hoe-veilig-ben-jij kan je testen hoe veilig jouw internetgebruik is. Laat jij je snel vangen door phishing-mails? Zijn jouw accounts goed beveiligd of loop je meer risico dan je denkt? Hoe goed ga jij om met wachtwoorden? Kreeg je zopas een belegging aangeboden en wil je nagaan of het misschien om fraude gaat? Op de website kan je 4 verschillende tests doen en krijg je praktische tips om je online veiligheid te verhogen.
Ondersteuning via de bib
Eén van de hoofopdrachten van de bibliotheek is mensen ondersteunen in hun zoektocht naar antwoorden op vragen. Vandaag zijn dat dikwijls vragen over het digitale. Hoe moet ik deze app gebruiken? Hoe kan ik online een afspraak maken? De digitale wereld gaat zo snel dat je moet blijven bijleren. Daarom zet het Digipunt in op workshops en cursussen, zowel voor starters als gevorderden. Hiervoor doet de bib beroep op deskundige lesgevers.
LIGO
Ligo organiseert cursussen voor mensen die hun middelbare studies niet hebben afgemaakt en voor mensen die leren moeilijk vinden. Dit voorjaar kan je de cursus ‘Ik laat me niet bedotten’ volgen. Kom naar het infomoment om je in te schrijven op maandag 24 februari om 13.00 u in de bibliotheek. De cursus gaat door op maandag van 13.00 u tot 16.00 u gedurende 7 weken. Startdatum: 10 maart. Volgende onderwerpen komen aanbod: Fake News herkennen, de kleine lettertjes van de reclame, veilig online shoppen, AI en phishing.
Voor iedereen
Cursussen voor iets meer gevorderden geven we op woensdag en donderdag. Volgende onderwerpen staan dit voorjaar nog op de agenda: Mijn digitale erfenis, Google Maps, Bang van AI, het kiezen van een nieuwe smartphone, veilig online met je toestel, veilig online en wegwijs in je e-mail. Meer info via bree.bibliotheek.be.
Digipunt
Met een concrete vraag of probleem ga je naar het Digipunt op donderdagnamiddag van 15.30 u tot 18.00 u. Samen met een digihelper ga je op zoek naar de oplossing van je digitaal probleem.
Lezing ‘Online veiligheid’
Cybercriminelen weten steeds beter hoe ze je in de val kunnen lokken, maar je kan ze een stap voor blijven! Tijdens de interactieve lezing ontdek je actuele voorbeelden, praktische tips en beleef je live hoe hackers te werk gaan. Durf je echt de proef op de som te nemen? Laat je dan vrijwillig hacken door een ethische hacker en ontdek hoeveel informatie er online over jou te vinden is.
11 februari | 19.00 u – 21.00 u | Stadhuis Genk, Stadsplein 1, 3600 Genk | Inschrijven voor 3 februari via genk.be/lezing-online-veiligheid.
Slachtoffer van phishing?
Slachtoffers schamen zich vaak dat ze zich hebben laten vangen, maar het kan ook jou sneller overkomen dan je denkt. Daarom is het belangrijk om je voorzorgen te nemen waar kan. Als je het slachtoffer bent van internetfraude, doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie en neem je contact op met je bank en om je rekening te blokkeren. Verzamel zoveel mogelijk bewijs van de feiten en noteer alle gegevens van de oplichters (zoals telefoonnummers, namen, websiteadres). Indien je geen schade hebt geleden, maar je wil de poging tot oplichting toch melden, dan kan dat bij de politie van je woonplaats.