Klaar voor de kou? Zo zit ons strooiplan in mekaar
waarom er in bepaalde straten niet gestrooid wordt
Het strooien wordt nauwgezet voorbereid. Ook op bepaalde locaties niet strooien is een bewuste keuze. In kleine wegen en woonstraten waar minder verkeer komt, heeft strooien geen effect. Hier vermengt het strooizout of pekel zich moeilijker met de sneeuw of ijzel, wat je wel nodig hebt om de substantie snel te doen te smelten. Bepaalde wegen, zoals doodlopende straten bijvoorbeeld, zijn ook gewoonweg niet bereikbaar voor onze strooiwagen. Strooizout werkt bovendien nauwelijks als de temperatuur van het wegdek onder de -6° C komt. Dan is het zinloos om te strooien, dus zal je onze medewerkers ook niet zien uitrukken. We besteden de middelen en uren dus zo gericht mogelijk: enkel daar waar een opbrengst gegarandeerd is.
op afroep
De collega’s in de winterploeg zijn vanaf de eerste koude prik op afroep beschikbaar. Ze leven dan in stand-by modus, zoals je dat ook bij de hulpdiensten kent. Wanneer je moet uitrukken met de strooiwagen is dat zo vroeg mogelijk omdat we onze inwoners een veilige ochtendspits willen geven. Dat betekent vaak midden in de nacht al de baan op, wanneer het pikkedonker en ijskoud is. Je merkt wel dat dat voor onze mannen een stevige opdracht is, heel iets anders dan in de zomer de baan op, natuurlijk. Maar we maken graag mee het verschil: strooien is een noodzakelijke taak waar veel mensen ons ook dankbaar voor zijn.
schadelijke effecten van strooizout?
Zout is algemeen schadelijk want het tast planten, bomen en ook het wegdek aan. We werken daarom met een mengeling van pekel en strooizout. Bij gebruik van pekel is er minder zout nodig, dus je verricht minder schade. Pekel blijft bovendien beter op de weg kleven en komt daardoor minder in de berm terecht. Met de juiste mengeling kunnen we dus sneller, nauwkeuriger en zuiniger strooien dan met traditioneel strooizout. Ook thuis gebruik je strooizout best op een verstandige en verantwoorde manier.
aandachtspunten winterpiek
Als inwoner ben je er zelf verantwoordelijk voor om de stoep voor je eigen perceel ijs- en sneeuwvrij te maken. Veel mensen doen dat erg nauwgezet om passanten een veilige doorgang te geven. Dat is alvast het goede voorbeeld dat we graag aanmoedigen. Voor chauffeurs en zwakke weggebruikers die de baan op moeten wil ik ook nog eens benadrukken dat ook op gestrooide routes nog gladde stukken kunnen voorkomen. Pas je rijgedrag dus altijd aan en wees voorzichtig! Vertrek best een stuk vroeger en neem zoveel mogelijk de grotere wegen. Als iedereen dan ook nog eens correct parkeert in de voorziene vakken, kunnen onze ploegen optimaal hun werk doen. Het is bijzonder jammer als de strooiwagen niet door kan, want dan mis je een ganse straat die anders wel winterproof was geweest. Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt maken we de stad een stukje veiliger voor iedereen.