Kinderopvang en de blijvende zoektocht naar medewerkers
De zomervakantie verliep bijzonder gezellig in Holder de Bolder Gerdingen en ’t Ittertuintje in Opitter, onze twee stedelijke opvangplekken. Alle kindjes werden goed onthaald, vriendschappen werden gesloten en de dagen vlogen voorbij. Aan leuke activiteiten geen gebrek met al die jobstudenten aan dek: zwemmen, knutselen, verhalen luisteren en ravotten ging vlotjes! Het schooljaar is alweer een maand vertrokken, op naar de herfstvakantie!
Achter de schermen van de opvang
Terugblikken op een fijne zomer is altijd tof. Nu we foto’s nog eens terug bekijken: de speciale bezoekjes van de boer met zijn dieren of Minnie en Mickey Mouse gaven bijzondere invulling en dan zie je de jongste kindjes echt genieten. Maar eigenlijk zijn ze vooral trots op het team tijdens de “gewone” dagen. Op meerdere dagen was de opvang volzet, en dan is de hele groep verzorgen en een fijne daginvulling bezorgen ook echt hard gewerkt. Ze konden bij de opvang deze zomer weer rekenen op een enthousiaste groep medewerkers en enkele vrijwilligers en wijkwerkers. Ze willen dit zo graag blijven aanbieden, maar voelen wel enorm de druk en uitdagingen die op termijn op hen afkomen.
Capaciteitsproblemen in de toekomst
Ze zien in elk geval dat de vraag naar opvang vandaag groot is. Zowel de huidige locaties als het vast personeel zijn niet eindeloos ter beschikking om een realistische planning te maken. Het probleem is echter vooral dat ze bij de opvang al lange tijd vacatures moeilijk ingevuld krijgen. Je zal ongetwijfeld wel al gehoord hebben dat er een tekort is aan zorgprofielen. Kinderverzorgster/medewerker kinderopvang, ook in onze regio, is daar zeker geen uitzondering op. Ze vinden dus heel moeilijk instroom van nieuwe vaste medewerkers om het team structureel uit te breiden.
Oplossingen vandaag
Ze proberen het uiterste uit de planning te halen door vrijwilligers in te schakelen, maar eigenlijk is het de bedoeling dat deze mensen surplus op de planning komen. Idealiter steken zij een extra handje toe, en bieden zij bijvoorbeeld een gericht leesmoment of specifieke activiteit aan, in plaats van vrij spelen voor de kinderen. De vaste medewerkers kunnen dan in tussentijd de basistaken opnemen en bijvoorbeeld al een eetmoment voorbereiden. Er zijn vandaag geen begeleiders te weinig aanwezig, laat dat een geruststelling zijn, maar het is zeker geen ideale situatie. Daarom dat ze zo hard op zoek zijn naar kandidaten!
Job combineren
De reden waarom deze jobs moeilijk een medewerker vinden is dubbel. We kunnen ons voorstellen dat het uurrooster doorheen het schooljaar een struikelblok kan zijn. Je gaat dan precies 2 keer werken: voorschoolse en naschoolse opvang is letterlijk voor en na de schooluren present zijn. Je staat vroeg op, start de dag met de kindjes en voor je het weet is het eerste deel werktijd alweer om want de eerste schoolbel is snel daar. Dan heb je eigen tijd, maar je moet wel ’s namiddags nog eens een tweede keer terug. Als je daarmee om kunt, of je eigen planning erop kunt afstemmen, dan heb je wel een goede formule te pakken.
Zo zijn er medewerkers in het team die hun job in de opvang combineren met een andere halftijdse job tijdens het middelste deel van de dag. In het bijzonder mensen met een bijberoep die klanten kunnen inplannen op afspraak, zoals een nagelverzorgster of kapster, vinden dat een dankbaar concept. Als je als zelfstandige een klantenbestand moet opbouwen, dan is de financiële zekerheid van een vaste job een fijne combinatie. Er zijn dus zeker ook voordelen aan de job, we kunnen alleen maar hopen dat meer mensen reageren op de vacatures.
Nieuw schooljaar
De opvang blijft oproepen om als ouders goed te plannen en alleen gebruik te maken van de opvang als je echt geen oplossing in je eigen netwerk hebt. Dat geldt voor de voor-en naschoolse, maar ook voor de schoolvakanties. Ze begrijpen natuurlijk maar al te goed dat grootouders, familie en vrienden vandaag ook al maximaal ingeschakeld worden.
Ze willen zeker niemand onwelkom laten voelen, ze willen vooral bewustwording creëren zodat -soms kwetsbare- gezinnen die echt van hun dienstverlening afhankelijk zijn, plaats kunnen reserveren. Dat vertaalt zich in mailtjes naar de ouders met strengere voorwaarden rond reserveren en annuleren, die in het algemeen wel met veel begrip onthaald worden. Als je tijdig plant, dan heb je in de praktijk ook meestal een plek. Dat is uiteindelijk de enige correcte manier om iedereen gelijke toegang tot de beperkte plekken te geven.
Zin om eens op gesprek te gaan voor een job?
Stuur je kandidatuur naar kinderopvang@bree.be of personeel@bree.be