Windmolen onderweg naar Greenyard - openbaar onderzoek gestart

Goed nieuws! We zetten een stapje vooruit op vlak van onze lokale klimaatdoelstellingen. Als de voorbereidende stappen voor de wind(!) gaan, dan kijken we naar de installatie van een nieuwe windmolen op het terrein van Greenyard in 2026. In mei vond het eerste infomoment plaats, en op 22 juni 2024 ging het openbaar onderzoek voor het plaatsen van de windmolen van start.

Ambitieus klimaatplan

Het Brees klimaatplan is ambitieus. Gelukkig zijn grote spelers zoals Greenyard ook bezig met hun energiehuishouding. Greenyard is al wereldspeler op vlak van verse, vriesverse en bereide groenten en fruit. Johnny Van Holzaet, Managing Director Greenyard Prepared Belgium, geeft een woordje uitleg: "Greenyard Prepared in Bree is verantwoordelijk voor het sourcen, verwerken en verkopen van bereide groenten, fruit en gemaksproducten zoals sauzen en soepen. Met 900 medewerkers zijn we één van de grootste conservenfabrieken van Europa, zelfs de grootste aaneengesloten onder 1 dak. Jaarlijks verwerken we met de Greenyard Groep net geen twee miljoen ton verse groenten en fruit, en produceren we meer dan 700.000 vriesverse en bereide pure-plant producten. Leuk weetje: dit jaar viert onze site 60-jarig bestaan."

Duurzaam energieverbruik

Greenyard verbruikt momenteel jaarlijks voor een equivalent van 6.300 gezinnen aan elektriciteit en voor 5.000 gezinnen aan gas voor hun productie. Sinds ons bestaan blijven ze continu zoeken en werken met de best beschikbare technologieën om onze externe energiebehoeften te verminderen. Zo hebben ze bv. geïnvesteerd in 9.000 zonnepanelen, hergebruiken ze warm water uit hun warmtebehandeling en recupereren ze biogas uit hun waterzuivering om via een warmtekrachtkoppeling (WKK) elektriciteit en warmte te produceren die ze opnieuw inzetten in hun fabriek.

Toch was er nog nood aan zoiets enorms als deze toekomstige windmolen. Door de installatie van een windturbine op de site van Greenyard door Luminus zullen ze het aandeel van duurzame energiebronnen vergroten en daarmee samen met de zonnepanelen en WKK tot 70% van het huidig elektriciteitsverbruik kunnen dekken.

De windmolen zal de helft van onze elektriciteitsbehoefte afdekken. Dat draagt enerzijds bij aan energieonafhankelijkheid van externe energiebronnen en de schommelingen in energieprijzen. Anderzijds wil Greenyard hun gasverbruik vervangen door alternatieven. Opwekking van elektriciteit door middel van duurzame energiebronnen is hierbij van belang.

Een reus

Deze windmolen zal op zijn hoogste wiekpunt maar liefst 208 meter hoog worden. Dirk Thys, Senior Wind Project Developer Luminus, licht toe: "Het klopt dat windmolens vandaag de dag steeds hoger worden. Dit heeft vooral te maken met het rendement dat hieruit moet gehaald worden. Hoe hoger de windturbine, hoe hoger de gemiddelde windsnelheid en hoe meer energie je kan opwekken. Anderzijds wordt er ook vanuit Vlaanderen opgelegd om maximaal gebruik te maken van de ruimte die geschikt is voor de bouw van deze turbines. Het opwekken en gebruiken van windenergie heeft zo een grote positieve impact op het klimaat dat we er graag plaats voor maken!"

Impact op het landschap

Hoger is dus beter. Het zorgt anderzijds wel voor een grotere impact op het landschap, maar ook hier levert de afweging nog steeds winst op voor onze ecologische voetafdruk. Je kan geen turbine bouwen zonder het uitzicht en de biodiversiteit te beïnvloeden, maar vaak wordt vergeten dat hernieuwbare energieprojecten ook een positieve impact hebben. Zo vermijden windmolens kwalijke emissies in de atmosfeer en dragen ze bij in de strijd tegen de klimaatverandering.

Bovendien zijn de veiligheidsvoorschriften en randvoorwaarden voor windmolens bijzonder streng. Op vlak van geluidshinder en slagschaduw worden bv. normen opgelegd waarmee we rekening houden. Omdat het besturingssysteem van een windturbine op elk moment weet wat de stand van de zon is en waar alle woningen zich rondom de windturbine bevinden, valt een windturbine automatisch stil zodra de wettelijke normen overschreden zouden worden. Daarnaast zorgen experten voor het in kaart brengen van vogels en vleermuizen. Het is dus echt maatwerk op maat van de omgeving.

Luminus is alvast blij om met Greenyard een geschikte locatie en partner te hebben gevonden die dit duurzame gedachtengoed mee wil uitdragen.

Openbaar onderzoek 

Het openbaar onderzoek voor het oprichten van een windmolen met aanhorigheden startte op 22 juni 2024 en loopt t.e.m. 21 juli 2024. Inzage van de stukken tijdens het openbaar onderzoek is mogelijk na afspraak. Dit kan via een eenvoudig verzoek per e-mail aan omgevingsloket@bree.be of telefonisch op 089 84 85 15. 

Tijdens het openbaar onderzoek kunnen er standpunten, opmerkingen of bezwaren over de aanvraag worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen. Dit kan analoog of via het omgevingsloket: www.omgevingsloket.be.