Leen een milieu- of klimaatspel
Al spelend meer te weten komen over het milieu of klimaat? Het kan! Onze dienst milieu en klimaat heeft verschillende spellen die je kan uitlenen, waarbij kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier leren over afval, milieu en klimaat. Vraag een uitlening aan door middel van een mailtje naar milieu@bree.be of 089 84 85 17.
Wat een ratzooi! (kleuters)
Pakket voor de oudste kleuters: kleine rat Ferre en zijn zusje Nina komen met mama en papa rat op de speelplaats wonen van een schooltje. Ze vinden het er heerlijk maar maken er tot grote verbijstering van de kleuters een ‘ratzooi’ van. De kleuters geven het goede voorbeeld.
Samen gaan we luisteren naar het verhaal van de rattenfamilie, zingen, sorteren, puzzelen, kwartetten en nog veel meer!
Het blauwe gevaar (1e graad lager)
Lespakket voor de eerste graad lager onderwijs rond de thema’s afval, milieu en klimaat. Aardbewoners Mats en Fie ontmoeten Solanen (aliens) Droon en Lima. Op de planeet Sola bestaat afval niet. In “Het blauwe gevaar” ontdek je hoe we meer kunnen doen voor het milieu en het klimaat en hoe we zorgen voor minder afval. Op onze reis zingen we een lied, spelen we ganzenbord en nog veel meer!
Brik en Brit (2e graad lager)
Lespakket voor de tweede graad lager onderwijs. Brik & Britt zijn twee superhelden die de strijd aangaan tegen de afvalberg. Brik is een ware superheld die rondrijdt met Charlie – een haantje de voorste op vlak van sorteren en composteren – letterlijk en figuurlijk dan. Want Charlie is een haan die Brik overal naartoe brengt en bijstaat in die strijd. Britt is dan weer de vrouwelijke superheld die – samen met Brik, Charlie en haar kip Charlina ook de strijd tegen afval aangaat.
Brik & Britt nemen de kinderen op sleeptouw en informeren ze over het milieu op een educatieve wijze en op een manier die aantrekkelijk is voor deze leeftijdscategorie.
Hoog water zonder kater (vanaf 4e middelbaar)
De educatieve toepassing ‘Hoog water zonder kater’ kan in klasverband jongeren laten kennismaken met de problematiek van wateroverlast. Het spel is geschikt voor het middelbaar onderwijs vanaf het 4de jaar en het hoger onderwijs.
De fusiegemeenten Watervendegem en-Broekmonde zo goed mogelijk beschermen tegen wateroverlast. Dat is de opdracht van het bordspel 'Hoogwater zonder kater'. De spelers gaan aan de slag om in 10 jaar zo veel mogelijk wateroverlastproblemen op te lossen.
Het spel wil de spelers beter vertrouwd maken met de mogelijke oplossingen om de risico's op overstromingen te verminderen. De spelers ervaren daarbij dat het overstromingsrisicobeheer een gedeelde verantwoordelijkheid is van overheid en doelgroepen.
Bij het bordspel hoort ook een digitale spelbegeleider die een extra dimensie aan het bordspel toevoegt.