Waterlopen

Waterlopen in Bree

Door ruimte te geven aan oppervlaktewater (zoals waterlopen, grachten, poelen, ven,…) proberen we te vermijden dat er bij intense buien wateroverlast voorkomt of dat waterlopen buiten hun oevers treden (naar bijvoorbeeld woongebied).

Oppervlaktewater hebben we ook nodig in de strijd tegen hittestress: waterlopen koelen de omgeving af en waterrecreatie biedt bijkomende verkoeling tijdens hete zomers.

Droogvallende waterlopen en waterbuffers zullen in de toekomst steeds vaker voorkomen en op meerdere locaties. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan zoals slechte waterkwaliteit (bv. vissterfte, groei van blauwalgen) en problemen bij leidingwatervoorziening, scheepvaart, koelen van industriële processen,...

Wanneer waterlopen last hebben van lage debieten/lage waterstanden noemen we dat hydrologische droogte. In Bree zijn er op dit moment jaarlijks 18 dagen met hydrologische droogte, maar verwacht wordt dat dit sterk kan oplopen tot 32 dagen in 2050 (en zelfs 65 dagen in 2100).

In Bree lopen heel wat kilometers waterlopen en beken. De meeste hiervan zijn in beheer door de provincie Limburg en worden één keer per jaar gemaaid, maar soms volstaat dat jaarlijks onderhoud niet.

Heb je een klacht over een waterloop, een vraag of heb je iets te melden? Van woekerende planten en oeververzakkingen tot een zeldzame vogel? Bel dan gerust 011 23 73 23 of e-mail naar meldpuntwater@limburg.be.
De provincie Limburg heeft een ploeg van 4 toezichters die instaan voor het beheer. Dagelijks zijn ze op pad om beken te controleren en meldingen op te volgen. Uiteraard kunnen ze niet overal tegelijk zijn. Alle hulp van inwoners is dus welkom!

Langs een waterloop gelden specifieke regels die het beheer mogelijk maken en de waterkwaliteit helpen beschermen. Er is bijvoorbeeld een vrije doorgang van 5 meter nodig, dus gebouwen, tuinhuisjes of composthopen zijn niet toegelaten in deze zone. Met pesticiden moet je minstens 1 meter van de beek blijven. Limburgers die willen (ver)bouwen langs een beek of in overstromingsgevoelig gebied, gaan met hun plannen ook best eerst langs bij de provincie.