Wandel je mee? Samen in beweging!

De cijfers liegen er niet om: één op drie thuiswonende oudere personen en één op twee bewoners van woonzorgcentra valt jaarlijks. Een val kan iedereen overkomen. De valproblematiek wordt vaak onderschat. Vallen kan gepaard kan gaan met heel wat nare gevolgen zoals het breken van een arm of een been, pijn, depressie, bezorgdheid om opnieuw te vallen en sociale isolatie. Het goede nieuws is dat je de kans om te vallen kan vermijden door onder andere voldoende te bewegen, niet te snel recht te staan na het zitten of liggen, en te zorgen voor een veilige omgeving zonder bijvoorbeeld losliggende tapijten en slechte verlichting.

De Week van de Valpreventie vindt plaats van 24 tot en met 30 april 2023. Dit jaar focussen we op het belang van bewegen, waaronder regelmatig wandelen. Deze vorm van lichaamsbeweging vermindert namelijk de kans op vallen en brengt tal van andere gezondheidsvoordelen met zich mee, denk maar aan een betere nachtrust, minder stress of depressieve gevoelens, meer energie, enzovoort.

Tijdens de Week van de Valpreventie biedt het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen je heel wat tips en materialen aan die je hierbij kunnen helpen, zoals een wandelgids en een wandelactiviteit.

Een val kan je op nog andere manieren voorkomen. Zo wordt ook aanbevolen om twee- à driemaal per week spierkracht- en evenwichtsoefeningen te doen. Daarnaast helpen goed en stevig schoeisel, gezonde voeding en het regelmatig laten nakijken van je zicht en je medicatie je op weg naar een valvrije toekomst.

Meer informatie en de overige valrisicofactoren kan je terugvinden op de website www.valpreventie.be

Beeld