bestrijdingsmiddelen
zonder pesticiden
Heel wat Vlaamse steden en gemeenten, waaronder ook wij, weren pesticiden uit het openbaar groen sinds 2004 (met behulp van een reductieplan). Er werd door de technische dienst geïnvesteerd in onkruidbranders, een borstelwagen en aanpassingen aan het openbaar domein. Zowel Labor als Bewel -sociale werkploegen- ondersteunen ons in het groenbeheer. Vanaf 1 januari 2015 geldt voor alle openbare diensten een verbod op het gebruik van pesticiden. In situaties waarbij een alternatieve bestrijding niet mogelijk is, mogen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, onder strikte voorwaarden.
de wetgeving
We moeten het gebruik van pesticiden zoveel mogelijk voorkomen. Pesticiden vormen een bedreiging voor het milieu, de waterkwaliteit en het behoud van duurzame waterreserves. Kwetsbare groepen als kinderen, jongeren, oudere mensen en mensen met een zwakke gezondheid lopen eveneens gevaar. Om ongewenste dieren of planten te bestrijden, zijn er tal van goed werkende, alternatieve methoden. Samen met de Vlaamse overheid doen we nu ook een oproep naar alle inwoners om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in huis en tuin te beperken of stop te zetten. Maar wat is dan het alternatief?
omvorming kerkhoven
Voor het beheer van de kerkhoven hebben we een afwijking aangevraagd. Het is bij klassieke kerkhoven met steenslag op de paadjes en tussen de grafzerken moeilijk en duur om ze onkruidvrij te houden zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Enkel op de Kluis (Vostert), dat werd opgevat als park, is dit haalbaar. Daarom zullen op termijn alle kerkhoven omgevormd worden, zodat ze beter onderhouden kunnen worden. In Opitter lanceerden we een proefproject. Het vraagt bijsturing, maar het onderhoud van deze aanleg is haalbaar.
inzameling bestrijdingsmiddelen (KGA)
Restjes en lege verpakkingen van bestrijdingsmiddelen horen bij het Klein Gevaarlijk Afval (KGA). Dit geldt ook voor restanten van producten die je niet meer gebruikt en die in een vergeten hoekje staan.
Opgelet:
Gooi ze dus niet zomaar bij het huisvuil of door de gootsteen, want het gaat over giftige stoffen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, maar breng ze gratis naar het container- of recyclagepark.