Het belang van bomen
Hittegolven en hete zomerdagen niet zo jouw ding? Zoek een koel plekje op onder een boom of in het bos, want bomen vormen in de zomermaanden letterlijk een zonnewering...
Maar bomen doen nog veel meer voor ons (vaak zonder dat we dit weten)! Met hun bladeren en takken vangen ze water op om daarna te verdampen, dit zorgt niet alleen voor een verkoelend effect maar ze zorgen er ook voor dat neerslag de bodem met vertraging bereikt. Hierdoor heeft het meer kans om in te sijpelen in de ondergrond in plaats van dat een grote hoeveelheid regen rechtstreeks op de grond komt en wateroverlast veroorzaakt.
Verder produceren bomen natuurlijk ook zuurstof en zuiveren ze de lucht: ze verwijderen onder andere fijnstof, stikstof en ozon. Bomen houden CO2 vast en beperken de klimaatopwarming. Maar de aanwezigheid van bomen werkt ook ontspannend en stress-reducerend…
Het Breese klimaatbos
Op donderdag 2 maart 2023 startten we met de aanplant van het klimaatbos met hulp van Biotechnicum. Na een periode van slecht weer konden we dan op een stralende donderdag (16 maart 2023) samen met een aantal leerlingen van de basisschool Don Bosco Gerdingen en de GO! Klimaatschool de plantwerkzaamheden voor het klimaatbos voltooien.
Meer natuur in Bree
“In Bree willen we er alles aan doen om de biodiversiteit te verbeteren” aldus Schepen van Milieu Mario Knippenberg. “Dit terrein is gelegen in Natura2000-gebied. De keuze was dan ook snel gemaakt om hier een bos aan te planten. Samen met de betrokken partners werd een inrichtingsplan opgemaakt om aan zoveel mogelijk natuurdoelen te kunnen voldoen. In het komende jaar wordt er ook nog een picknickplaats voorzien.”
Samenwerking met scholen
“We zetten volop in op acties met onze plaatselijke scholen. Milieu- en natuureducatie is erg belangrijk voor onze werking” vervolgt Schepen Jo Vandersteegen. “Uiteraard kunnen we voor deze plantactie weer rekenen op onze top-MOS-scholen Don Bosco Gerdingen en de GO! Klimaatschool. Ook de leerlingen van het 4e middelbaar van het Biotechnicum van Bocholt zijn hier begin maart een hele dag komen helpen planten. Dat ging vooruit!”
Klimaatverandering
Burgemeester Liesbeth Van der Auwera: “Meer bomen en groen zijn nodig om de gevolgen van de klimaatverandering af te remmen. Bossen nemen CO2 op en geven een verkoelend effect op de omgeving. Het is daarom onze ambitie om in Bree zo veel als mogelijk bomen bij te planten waar er ruimte voor is. Dit uiteraard altijd volgens het motto: de juiste boom op de juiste plek. Ook wordt er op het laagste punt van dit terrein een bufferdam opgeworpen. Hierdoor kan het regenwater ter plaatse de grond intrekken en stroomt het niet zomaar weg om elders wateroverlast te veroorzaken. Al zijn het maar kleine ingrepen, ze maken samen een groot verschil.”
Provinciale biodiversiteitssubsidie
Gedeputeerde voor Milieu en Natuur Bert Lambrechts: “We zijn trots dat we als partner hebben meegewerkt om dit perceel optimaal multifunctioneel in te richten voor natuur, biodiversiteit én voor beleving en educatie.
De grootte en ligging zijn ideaal voor het realiseren van extra bos, maar ook de ligging langs een ecologisch interessante berm werd maximaal gevaloriseerd. Dit dankzij de inspanningen van het stadsbestuur én de nodige expertise en steun van het provinciebestuur en het Provinciaal Natuurcentrum.”
PDPO-project zaailingen
“De Limburgse Bosgroep keek mee naar het beplantingsplan en zorgde voor de aanplant van dit klimaatbos dat een erg divers inheems loofbos zal worden” vervolgt gedeputeerde Bert Lambrechts.
“De aanplant kadert in het PDPO project “Overtollige zaailingen zorgen elders voor nieuw bos”. Jonge, pas uitgezaaide boompjes worden door vrijwilligers geoogst op plaatsen waar ze geen overlevingskansen hebben of niet gewenst zijn, om dan elders te worden herplant voor nieuw bos. De bomen en struiken die de natuur ons gratis geeft krijgen hierdoor een tweede kans om uit te groeien tot volwaardig bos.”