24.920 jongeren vragen zich af: ‘wie ben ik?’

Het afgelopen jaar klopten 24.920 jongeren aan bij het JAC, jongerenaanbod van het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk). Deze jongeren hebben de moedige stap naar de hulpverlening gezet. Dit cijfer kennen we, maar hoeveel van hen leven (of overleven) onder de radar? De coronacrisis maakt jongeren extra kwetsbaar, maar veel van hen durven de stap naar professionele hulp niet te zetten.

De drempel ligt nog steeds te hoog. Daarom lanceerde het JAC op donderdag 25 februari 2021 een algemene bekendmakingscampagne. Het thema luidt: ‘wie ben ik?’ De boodschap van de campagne: Je staat er niet alleen voor. Je kan gratis terecht bij de professionele medewerkers van het JAC voor een luisterend oor en een helpende hand. 

In gewone tijden is het al niet vanzelfsprekend om jong te zijn: verder studeren, een eerste job zoeken, alleen gaan wonen … Tussen hun 17de en 25ste jaar staan jongvolwassenen voor een enorme stap in hun leven. De coronacrisis maakt hen extra kwetsbaar. 65% van de jongeren heeft matige tot ernstige mentale problemen tijdens de eerste lockdown (cijfer van Inez Germeys - onderzoeker KULeuven).

Wie ben ik?

Eenzaamheid en mentaal onwelzijn loeren om de hoek. De vraag: “wie ben ik?” komt vaak boven tijdens hulpverlenende gesprekken met jongeren. In de huidige context is het extra uitdagend om van tiener te transformeren naar jongvolwassene. Jongeren moeten naast de belangrijke keuzes (zoals studiekeuze, woonplek, lief, …) ook kiezen tussen hun vrienden en hobby’s.

Hoe maak je een keuze tussen je vrienden? Wie kies je voor een coronaproof wandeling en wie stel je teleur? De maatregelen leggen druk op vriendschappen. Op deze leeftijd is het sociale aspect enorm belangrijk voor de ontwikkeling. Dit valt nu voor een groot stuk weg. 

De cijfers

De cijfers liegen er niet om. Het gaat niet goed met de jongeren. In 2020 klopten 24.920 jongeren tussen 12 en 25 jaar aan bij het JAC.16.657 jongeren waren tussen 17 en 25 jaar. Maar liefst 68% stelde een vraag over hun relaties en persoonlijke problemen. 1 op 3 kwam bij het JAC terecht via een chatgesprek. 95% van de jongeren komt alleen naar het JAC. 1 op 4 van de studerende jongeren zit op de hogeschool of universiteit. 

Bij grote veranderingen in hun leven hebben veel jongvolwassenen meer dan ooit nood aan een luisterend oor of een helpende hand. Maar het merendeel weet niet waar naartoe en blijft met zijn of haar problemen zitten. Of de jongeren raken hun weg kwijt in de wirwar van doorverwijzingen en wachtlijsten. JAC’s zijn dé plek waar ze gratis terecht kunnen voor professionele en vertrouwelijke hulpverlening. Er zijn 56 JAC-locaties in Vlaanderen en Brussel. Er is dus altijd een JAC in je buurt. 

“10.600 jongeren hebben het afgelopen jaar vragen gesteld omdat ze niet goed in hun vel zitten en niet weten hoe ze daarmee om moeten gaan,” stelt Shari Robijns, expert jongerenwelzijn JAC. “Daarnaast zoeken veel jongeren ook digitaal hulp. We zien een stijging van 50% in het aantal chatbezoeken.” 

Drempel naar hulpverlening te hoog

“Vanuit alle hoeken merken we hoe cruciaal laagdrempelige hulp voor jongeren is. Uit onze bevraging bleek dat slechts 1 op de 3 jongeren die met psychische problemen kampt, in begeleiding is.” zegt Eveline Meylemans, adviseur mentaal welzijn bij de Vlaamse jeugdraad “Jongeren vertellen ons dat de drempel naar hulpverlening vaak heel hoog is. Ze weten niet goed waar ze terecht kunnen met hun vragen.

Toch weten jongeren goed te formuleren wat ze nodig hebben wanneer ze het moeilijk hebben: een aangename plek, vlot bereikbaar, makkelijk toegankelijk en zonder verplichtend karakter. Een JAC voldoet aan al deze kenmerken. Het is dus ontzettend belangrijk het JAC extra in de kijker te zetten!”

Lancering campagne: wie ben ik?

Op donderdag 25 februari lanceren we onze campagne “wie ben ik” waarbij we ons in het bijzonder richten op jongeren van 17 tot 25 jaar. Zij zijn extra kwetsbaar omwille van hun transitieleeftijd. Jongvolwassenen worden geconfronteerd met ingrijpende veranderingen, ze gaan studeren, werken, alleen wonen etc. De coronacrisis maakt hen extra kwetsbaar. Eenzaamheid en mentaal onwelzijn loeren om de hoek.

De boodschap van de campagne: je staat er niet alleen voor! Je kan terecht bij de professionele medewerkers van het JAC voor een luisterend oor en een helpende hand. Via chat, telefoon en mail kan je in gesprek gaan. Langskomen is ook mogelijk, rekening houdend met de coronamaatregelen.  “Jongeren hebben nood aan fysieke gesprekken. Daar blijven we ook op inzetten,” stelt Shari Robijn, expert jongerenwelzijn. 

#ROBY

Het leven is niet allemaal YOLO en het helpt om daar eerlijk over te zijn. Daarom lanceren we de hashtag Roby: the Reality of Being Young. Onze eigen cliënten, ex-cliënten, medewerkers, maar ook influencers, zullen échte foto’s delen op sociale media en vertellen hoe het met hen gaat, wat hun realiteit is en waar ze mee worstelen. 
 
Onze campagne ondersteunen is simpel: post een foto of video van jezelf op instagram waarin je een papier vasthoudt met #ROBY op en een quote over 'op eigen benen staan'. Hoe is dat voor jou? Waar struggle jij mee? Structuur brengen in je dagen? Eenzaamheid? Gezond eten en voor jezelf zorgen? Vergeet niet @JAC_door_CAW en @CAWGroep te taggen.

De vergeetput 

Gedurende een week delen de JAC’ers tips over hoe om te gaan met piekergedachten. Ken je de vergeetput waar je al je piekergedachten in kan vergeten? Of blij zijn met de simpele dingen, zoals een pot lekkere choco? Hoe maak je van een donkere donderdag een dappere donderdag. Alle tips delen we op onze sociale mediakanalen: @JAC_door_CAW. 

Geen (t)huis

4.183 jongeren in begeleiding bij het JAC hadden in 2020 geen duurzame woning of nood aan begeleiding inzake een zoektocht naar een woning. Op je eigen benen staan, is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.  Daarop ontwikkelde het JAC de app 'Heyday'.

Heyday ondersteunt jongeren in hun traject naar zelfstandigheid. Ze vinden er alle info over alleen wonen en de verplichtingen als huurder, geld en administratie en handige tips om als jongere je plan te trekken. De app is gratis te downloaden in de App Store of in Google Play. Je vindt er info over: ‘waar moet ik op letten als ik een woning ga bezoeken? Hoe kan ik wat geld sparen? Gezond eten, hoe doe ik dat precies?' en nog veel meer.