oud stadhuis met fronton

Het eerste stadhuis -ook wel het “Gewanthuys” genoemd- werd rond 1591 gebouwd en in 1754 drastisch verbouwd. Momenteel kan je in dit gebouw het stadsmuseum, de dienst mobiliteit en de Oxfam wereldwinkel vinden.

Breese voet

Tegen de rechtergevel vind je de Breese voet, een ijzeren maat van 28,5 cm lang die vroeger als ijkingsmiddel voor het meten van lengtes werd gebruikt.

Beiaard

In het torentje op het gebouw hangt sinds 1981 een beiaard die elk kwartier klinkt.

Zonnewijzer

In 1666 hing er al een zonnewijzer. Rond 1940 was deze opeens verdwenen maar bij de renovatie van het gebouw werd er opnieuw een zonnewijzer gehangen. In Het idee achter een zonnewijzer is dat de richting van de schaduw de tijd van de dag aanwijst. Indien de zonnewijzer pal naar het zuiden gericht is en de schaduw naar beneden wijst, dan is het middag in zonnetijd gesproken.

Perron

Aan de kerk staat een zuil die symbool staat voor de stedelijke vrijheden in het prinsbisdom Luik en het feit dat Bree één van de 22 "Goede Steden" van het Prinsbisdom was. Het is dus ook een herinnering aan het eeuwigdurend verbond tussen de 22 Goede Steden van het Prinsbisdom Luik gesloten tijdens de Sint-Denijsnacht op 3 oktober 1386. Het perron werd in 1986 teruggeplaatst naar aanleiding van de feestelijkheden rond 600 jaar perronrechten. De zuil wordt bekroond door een pijnappel en een kruis, de prinsbisschoppelijke symbolen.

Rococo fronton

De bovenzijde van het gebouw wordt gevormd door een merkwaardig rococo fronton. Het werd gebeeldhouwd door Ferdinand uit Roermond. Links in het fronton bevindt zich het wapenschild van Theodoor van Beieren, de toenmalige prinsbisschop van Luik. Rechts staat het wapenschild van Bree dat het spiegelbeeld is van het huidige. In het midden pronkt de Oostenrijkse adelaar, als verwijzing naar de Oostenrijkse overheersing, en daarboven waakt de patroonheilige van Bree: Sint-Michel met de draak.

Zwaartepunt

Coördinaten: 51°08'34.1" NB - 05°37'59.9" OL
Dit is de aluminiumplaat die gebruikt werd om te testen of het berekende zwaartepunt werkelijk klopt. Door de plaat op één punt te laten balanceren kon het zwaartepunt bepaald worden. Het werkelijke zwaartepunt van Bree bevindt zich op het industrieterrein bij GreenYard (vroeger Scana-Noliko), in de hoek van de Roermonderstraat met de vierbaansweg 't Hasseltkiezel. Er is een 4-meter hoge schroef geplaatst die zich hier symbolisch in de grond boort.

Stempelhokje

In de linkerzijgevel staat een stempelhokje dat door de nachtwacht (kleppermannen) werd gebruikt. Na de dienstronde werd een stempel aangebracht op het dienstpapier.