Aan de slag
1. Kies je startdatum
Zin om erin te vliegen? Super! Ontharden kan je op elk moment van het jaar: gebruik het voorjaar en de zomermaanden voor je onthardingswerken en je terrein plantklaar te maken. Zo heb je het mooie weer alvast mee tijdens de werken! Idealiter vergroen je best in het najaar, dan krijgen de planten de beste kansen.
Tips:
- Bepaal waar je gaat ontharden, hoe groot deze oppervlakte is en hoeveel planten je best voorziet per m².
- Verwijder de verharding maar vergeet ook de onderverharding (bv funderingslagen) niet. De meeste planten moeten minstens 40 centimeter diep kunnen wortelen om goed te kunnen groeien. En hoe groter de plant, hoe meer ruimte de wortels moeten krijgen. Onthard eerst klein stukje aan de zijkant. Zo weet je of de ondergrond ook verwijderd moet worden of dat enkel de bovenste laag volstaat... zo kan je de werklast beter inschatten.
- Voorzie de gepaste materialen (zoals schop, kruiwagen, eventueel aanhangwagen, breekhamer,...)
Je hoeft niet altijd zelf te investeren in materialen die je maar af en toe nodig hebt: verhuurbedrijven hebben vaak over een uitgebreid aanbod voor de hobbytuinier. En nog goedkoper dan huren en zeker zo sympathiek: leen gereedschap of machines lenen bij buren of kennissen. Of probeer hiervoor eens een online platform, zoals Peerby.com.
2. Praktisch aan de slag
Op de campagnewebsite duurzame Limburgse Gemeenten vind je tal van praktische fiches over onder andere:
- het afkoppelen van hemelwater
- het kiezen van klimaatrobuuste planten (en hun optimale standplaats)
- alternatieven voor verharde paden
- wadi en infiltratiekom aanleggen
- ...en nog veel meer!
3. Voer je bouwpuin af
- Probeer tijdens het ontharden tegels, klinkers, kasseien niet te breken maar in één stuk te houden:
Je kan deze materialen misschien zelf nog gebruiken in je nieuwe tuinontwerp? In plaats van boordstenen te moeten kopen kan je er misschien oude klinkers voor gebruiken! Of bouw een kruidencirkel of insectenhotel van je oude tegels. Gebruik je creativiteit en maak er iets moois van!
- Iemands "afval" is altijd andermans schat: misschien is er online wel iemand op zoek nét naar jouw formaat of type klinkers, tegels,... -> Bied ze aan op 2dehands!
Toch naar het recyclagepark?
- Zuiver bouwpuin kan je er gratis kwijt tot 1.000 kilogram per gezin. Onder zuiver bouwpuin verstaan we keien, kasseien, stenen, grind, kiezel, dolomiet, geel zand (zuiver bouwpuin mag niet gemengd zijn met grond)
Meer dan 1.000 kg? Elke bijkomende kg kost je € 0,02 (Je kan ook navragen of er firma's in je buurt zijn die zuiver puin gratis aannemen)
- Voor gemengd bouwpuin (stenen gemengd met grond, zwarte grond,...) betaal je € 0,08 per kilogram in het recyclagepark.
Meer info en meest actuele tarieven vind je op de website van Limburg.net.
4. Maak de bodem klaar en kies je planten
Denk je bij de keuze van je planten aan... onze Bree blije bijenstad?
Bijen hebben gebrek aan voedsel, zeker in de late zomer en de herfst, de zogenaamde ‘Indian Summer’ genoemd. Door de klimaatverandering blijven bijen steeds vaker actief door het warme weer tijdens zulke nazomers, maar vinden dan niet meer voldoende nectar en stuifmeel.
Door de langzame afname van de biodiversiteit staan solitaire bijen onder druk. Bovendien zijn sommige soorten zijn afhankelijk van één enkele plantensoort waardoor ze erg kwetsbaar zijn.
In onze eigen tuin en omgeving kunnen we daar rekening mee houden door planten te voorzien die zorgen voor nectar en stuifmeel van het vroege voorjaar tot het late najaar.
Dat is de perfecte bloeiboog voor een bijenrestaurant!
Meer informatie over planten en bijen:
www.groenvanbijons.be: een uitgebreide plantengids en tuinadvies
www.weekvandebij.be: overzicht van goede bijenplanten
5. Inspiratie
- www.groenvanbijons.be: een uitgebreide plantengids en tuinadvies
- www.blauwgroenvlaanderen.be: inspiratie voor huis en tuin
- www.groenblauwpeil.be: test de klimaatbestendigheid van je perceel
- www.limburgseklimaattuinen.be: richt je tuin klimaatrobuust in - tips en tricks
- www.weekvandebij.be: overzicht van goede bijenplanten