Zwaluwen weer in het land

Zwaluwen kiezen tegenwoordig vaker onze regio als zomerse verblijfplaats. Ook in Bree fladderen ze rond, klaar om hun nestjes te bouwen in de meest charmante hoekjes van onze stad. Moderne bouwstijlen bieden steeds helaas minder geschikte plekjes voor deze vogels. Om voldoende broedplaatsen te voorzien, slaan we als stadsbestuur de handen ineen met onze inwoners om de zwaluwen te helpen.

Zwaluwen zijn enorm nuttige diertjes: ze zijn een natuurlijke insectenbestrijder en bevorderen een gezonde leefomgeving. Wat niet veel mensen weten is dat zwaluwen bij het zoeken naar voedsel soms zeer laag over de grond vliegen. Zo creëren ze een luchtverplaatsing die zorgt voor ventilatie van de bodem, dit is dan weer gunstig voor de groei van gewassen en planten. Vogeltjes om goed te vriend te houden dus!

Subsidie behoud van zwaluwen

Vanaf 1 mei kan je een aanvraag indienen voor een subsidie voor het behoud van de huis-, gier- en boerenzwaluw. Iedereen die een nestje op zijn grondgebied beschermt, komt in aanmerking. Zie jij de nestjes hangen? Vul dan het formulier in op www.bree.be/aanvraag-subsidie-zwaluwen. De aanvraag kan worden ingediend tot en met 31 juli.