WiL: duurzame en betaalbare woonoplossingen

Sinds 1 juli 2023 vormen alle woonorganisaties in Limburg samen de nieuwe sociale huisvestingsmaatschappij 'Wonen in Limburg'. Van 19 organisaties met elk een eigen werking, gaan ze naar 1 organisatie met 1 aanspreekpunt. Op die manier creëren ze samen duurzame en betaalbare woonoplossingen overal in Limburg.

Een betaalbare thuis voor iedereen

Daniëlle Starren (directeur patrimonium deelwerkingsgebied Oost) geeft een woordje uitleg over WiL: "Wonen in Limburg zet in op betaalbaar wonen in Limburg. Iedereen in Limburg verdient een eigen thuis! Samen met onze bewoners, medewerkers en partners bundelen we de krachten en delen we onze expertise. Door blijvend te innoveren bouwen we aan de duurzame woonoplossingen van morgen. We vergroten het woonaanbod en zoeken naar oplossingen om wonen betaalbaar te houden."

Breese projecten

Marco Pass (team projecten) legt uit welke Breese projecten op de planning staan. "Momenteel zijn er twee lopende projecten. Ten eerste is er Project ‘Kanaallaan’, bestaande uit 6 appartementen met 1 slaapkamer, 1 appartement met 2 slaapkamers en 7 appartementen met 3 slaapkamers. De vermoedelijke verhuurdatum is oktober 2024. Vervolgens is er Project ‘Beek - Graevenveld’. Hier worden 10 appartementen gebouwd met 2 slaapkamers. De vermoedelijke verhuurdatum is juni 2024. Daarnaast staan er nog enkele toekomstige projecten op de planning: 12 appartementen en 8 woningen in de Thijsstraat, ongeveer 60 koopwoningen in Dreelveld Opitter, 12 (koop- en huur-) appartementen in de Niskensstraat, en natuurlijk de moderne woontoren die op sportcomplex de Weeg gebouwd zal worden!"

De Weeg

De woontoren is een bijzonder verhaal, omdat hier een hele nieuwe site gerealiseerd wordt. Met 'de Weeg' voorziet stad Bree in gecentraliseerde dienstverlening, gecombineerd met een sportcampus en een wooncomplex met groenruimte. Het nieuwe wooncomplex op de toekomstige site omvat 36 sociale assistentiewoningen van WiL. We kozen er bewust voor om 1 compact gebouw te ontwerpen, om zo een groot groen park rond de woningen te kunnen voorzien. We bouwen duurzaam door te werken met CLT-panelen en zorgen voor een slimme verbinding van de energiefuncties via geothermie. De nieuwe woningen worden bovendien rolstoeltoegankelijke meergezinswoningen, om 'levenslang wonen' te garanderen. De start van de werken staat (onder voorbehoud) gepland voor najaar 2024. Meer info en timing: www.bree.be/deweeg.

Online inschrijven voor een woning

Je kan je kandidaat stellen voor deze woningen. Hoe je dat doet, legt Bart Bynens (directeur klant en bewoners deelwerkingsgebied Oost) uit. "Kandidaat-huurders kunnen zichzelf online inschrijven voor een sociale woning. Dit kan via vlaanderen.be/sociaalhuren. Het systeem controleert of een kandidaat-huurder voldoet aan alle voorwaarden. Is dat in orde en is alle informatie volledig, dan is de inschrijving op de wachtlijst voor een sociale woning officieel."

Ook de actualisatie verloopt in 2024 voor het eerst digitaal. Tijdens de actualisatie wordt iedere kandidaat-huurder gevraagd om ons te laten weten of je nog kandidaat wil blijven voor een woning. Kandidaat-huurders die niet tijdig reageren op deze brief, worden geschrapt van de wachtlijst."

Alle kandidaat-huurders ontvingen ondertussen een brief met de nodige instructies om hun dossier online te bekijken, aan te passen en te bevestigen. Om in te loggen heb je de itsme-app of je identiteitskaart en pincode nodig. Als kandidaat-huurders hulp nodig hebben bij de actualisatie van hun dossier dan kunnen ze tijdens deze actualisatieperiode ook terecht bij medewerkers van Wonen in Limburg, en dit zowel in een kantoor van Wonen in Limburg als in een contactpunt in de gemeente waarin ze wonen.