Rampoefening in oud ziekenhuis aan Rode Kruislaan 

Maandagavond 19 februari – er is plots veel te doen op de site van het oud ziekenhuis aan de Rode Kruislaan! Meer dan 100 mensen van hulpverleningszone Noord-Limburg, Politie CARMA, het Rode Kruis en het stadsbestuur namen deel aan een grote rampenoefening. Het scenario? Er was brand uitgebroken in het voormalige moederhuis. Meteen werd (als oefening) het rampenplan opgestart. 

Goeie opfrissing!  

Een oefening van deze grootorde plannen we niet vaak in. Er komt dan ook heel wat bij kijken: figuranten spelen de rol van slachtoffers om alles zo realistisch mogelijk te maken, het opzetten van een triagepost om de eerste slachtsoffers op te vangen. De brandweer kan op deze manier ook het evacueren van de minder mobiele patiënten (die al dan niet gewond zijn) oefenen. Ook de stadsdiensten zitten hier niet stil: als scenario werden perimeters ingesteld, het stadhuis werd ingericht als opvanglocatie, en onze website werd geüpdatete. Zo'n oefening is een goeie opfrissing voor iedereen, en tegelijkertijd een goeie voorbereiding op echte crisissituaties. Zo weet iedereen weer welke procedure ze moeten volgen wanneer het 'voor echt' is.  

Aan de oefening deden de b️randweer Noord-Limburg, Politie CARMA, Rode Kruis-Vlaanderen, Rode Kruis Bree, Stad Bree en FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu mee.