Olielozing op Horstgaterbeek ter hoogte van Industrieterrein Kanaal-Noord

Update 29 maart 2024 - 15.45 u

De Technische dienst en de Hulpverleningszone Noord-Limburg hebben de oorzaak van de mazoutlozing gevonden. Het was een incident bij een naburig bedrijf op het industrieterrein. Dit is intussen opgelost. De Civiele Bescherming en de Brandweer hebben een dam opgeworpen om de verontreiniging af te vangen en zo veel als mogelijk uit het natuurgebied te houden. De situatie wordt verder opgevolgd.

---

Sinds enkele dagen wordt er een olieverontreiniging vastgesteld op de Horstgaterbeek. Er is tevens een sterke geur waarneembaar. Het spoor loopt momenteel al tot in Kinrooi en de grens met Nederland.

Stad Bree en de Vlaamse Milieumaatschappij opende verschillende riooldeksels op zoek naar de oorsprong van de vervuiling, maar helaas zonder succes. De brandweer heeft dammen aangelegd om de verdere verspreiding van de mazout tegen te gaan. Tevens werd de hulp van de Civiele Bescherming ingeroepen.

Het is van groot belang om de oorzaak van de vervuiling te vinden. Moedwillig of niet, dit moet gestopt worden om de waterkwaliteit van deze beek te waarborgen.