LAG Trailers stelt AED publiek toegankelijk

In het kader van veiligheid en preventie op de werkvloer werd in 2014 het eerste AED-toestel aangekocht bij LAG Trailers. “Een noodsituatie kan niet op voorhand voorspeld worden maar je kan je er wel praktisch op voorbereiden. Vanuit deze gedachtegang vind je in de productiehal een automatisch externe defibrillator”, vertelt Rob Ramaekers, CEO van LAG Trailers.

Tweede AED-toestel

De vervangingsdatum van een AED is vastgelegd op tien jaar. De aankoop van een nieuw toestel stond daarom automatisch ingepland. Hiernaast nam de directie van LAG Trailers de beslissing om bijkomend een tweede AED aan te kopen. Opmerkelijk, dit toestel zal niet binnen de bedrijfsmuren geplaatst worden maar net publiek toegankelijk gesteld.

“Iedereen is bij een plotselinge hartstilstand gebaad met een AED in de buurt, daarom kunnen zowel onze werknemers als buurtbewoners en passanten er gebruik van maken om de overlevingskansen te vergroten”, bevestigt Rob Ramaekers. De ideale plaats hiervoor situeert zich bij de warehouse afdeling van LAG, het toestel springt in het oog op deze locatie.

Opleidingsplannen

“Dagelijks staat er bij LAG Trailers een intern team van bedrijfseerstehulpverleners stand-by om hulp te bieden bij een eventueel noodgeval”, deelt preventieadviseur Guy Vanherf mee. Binnen het jaarlijks opleidingsplan trainen zij de gebruikswijze van het AED-toestel. Wetende dat er bij een hartstilstand binnen de drie minuten gehandeld moet worden om hersenschade en zuurstoftekort te voorkomen, is het voornaam om reanimatietechnieken in combinatie met een AED toe te passen.

“Een AED-toestel komt steeds vaker voor in het straatbeeld en wordt ook op meerdere plaatsen ter beschikking gesteld, alleen is er niet altijd een voorafgaande kennis bij de gebruiker van het toestel. Snel en correct handelen redt levens”, geeft Leon Bokken weer (Manufacturing Manager). “Vanuit dit cruciaal aspect bieden wij onze medewerkers een opleiding reanimeren en defibrilleren aan. Niet alleen binnen de werkomgeving komt deze kennis van pas maar ook binnen de privésfeer zal deze ervaring een meerwaarde zijn.”

Dit werd enorm positief onthaald bij de medewerkers, in een mum van tijd waren de aangeboden opleidingsdagen volzet waardoor er aansluitend een extra opleidingsmoment voorzien is. In samenwerking met Rode Kruis-Vlaanderen werden de reanimatietechnieken aangeleerd en het gebruik van een AED toegelicht. Na het afronden van de opleidingsdagen ontvangt LAG Trailers zelfs, als eerste bedrijf in Bree, het Rode Kruis label ‘hartveilige organisatie’.

Locatie AED-toestel

LAG Trailers
Kanaallaan 54
3960 Bree
(warehouse: dit bevindt zich net voor de bocht richting het kanaal)