go go geveltuintjes

Zet jezelf eens in de bloemen! Letterlijk! Want dat is het leuke effect van een straatgeveltuin. Je trakteert jezelf niet alleen op plantjes, maar ook op geuren en vrolijk getjilp. Stad Bree wil bij de vergroening van haar centrum en haar deelgemeentes haar bewoners betrekken. Samen willen we inzetten op biodiversiteit en extra kwaliteitsvol groen.

Geveltuintjes en groene gevels doen wat met je straat: ze zorgen voor een kleurrijk geheel en leveren stof om over te praten met je buren. Je gevel straalt? Je straat straalt! Begin er deze lente aan en daag je buren uit om mee te doen.

We helpen je op weg met do’s en don’ts. Een geveltuin mag natuurlijk niet hinderlijk zijn voor voetgangers of andere weggebruikers. Sommige planten en plekken zijn beter geschikt dan andere. Meer info hierover vind je steeds op onze website, waar je ook je geveltuin, groengevel of bloembakken kan aanmelden.

Onze staddiensten leveren éénmalig en in overleg met jou plantgrond, planten en een klimrek en doen de aanleg! Jij, als eigenaar van de gevel, doet het dagelijks onderhoud van je creatie. Voor de aanleg van de groengevel (los van de grond) wordt een subsidie voorzien van 10% van de aanleg met een van maximum € 500 incl. btw. De uitbetaling gebeurt na het voorleggen van de factuur. Ook geveltuinen buiten het centrum van Bree komen voor deze subsidie in aanmerking.

Inspiratie nodig? Onze stad legde een voorbeeldtuintje aan tegen de zijkant van het oudste stadhuis. De gebruikte planten staan op het infobord en door de QR-code te scannen, kom je automatisch op onze website terecht.

Cindy van Boetiek Amaï: “Wij legden de groengevel aan omdat we een oplossing zochten voor het opschrift “apotheek” op onze gevel, en dit is het geworden! Ik ben er super tevreden over! Het is leuk, gemakkelijk, geen onderhoud, alles verloopt automatisch en we krijgen heel veel positieve reacties!”