Geen vuurwerk in Bree!

De ervaring van vorige jaren zegt genoeg: brandweerlieden en alle andere hulpverleners van dienst tijdens de feestdagen moeten meer dan eens slachtoffers van vuurwerk helpen en brand of schade door vuurwerk blussen of herstellen. Dieren schrikken bovendien erg van de knallen. Daarom zeggen wij: geen vuurwerk, omdat we weten wat de gevolgen zijn. Je leest hier 4 goede redenen voor iedereen om mee te doen.

Verboden

De wetgeving is veranderd. Sinds 26 april 2019 is het overal verboden om vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten. De burgemeesters van onze politiezone hebben samen beslist om hier geen uitzondering meer op toe te laten met oudejaar. Steek je toch vuurwerk af? Dan kan je hiervoor een boete krijgen.

Levensgevaarlijk

Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. Elk jaar stijgt het aantal slachtoffers van ongevallen met vuurwerk. De meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen, het aangezicht en handen en vingers. Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot.  

Dierenleed

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen van honden die weglopen en paarden die uitbreken en op de openbare weg terecht komen. 

De hulpdiensten blijven beschikbaar

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.

Alternatief

Op zoek naar een leuk alternatief? Denk eens aan sterretjes, een ballon met (biologisch afbreekbare) confetti, of glow-in-the-dark-bandjes! Ziet er onmiddellijk feestelijk uit, zonder dat er vuurwerk aan te pas komt!