Een frisse regenbui doet deugd

Langer aanhoudende droogtes en hittegolven komen steeds vaker voor door klimaatverandering. (Hemel)water is kostbaar in Vlaanderen: we wonen met veel mensen op een kleine oppervlakte. Om voldoende water te verzekeren voor toekomstige generaties, springen we dus nu best duurzaam om met water.

Leidingwater is duur

Gebruik het zo weinig mogelijk en alleen wanneer regenwater echt niet geschikt is. Tips voor een lagere waterfactuur:

  1. Laat de kraan niet lopen bij het tanden poetsen, wassen of afwassen. Door je kraan stroomt 10 tot 12 liter water/minuut.
  2. Vraag naar waterzuinigheid bij aankoop van een nieuwe (vaat)wasmachine. Gebruik Ecocheques en het lage verbruik is ook achteraf goed voor je portemonnee!
  3. Probeer leidingwater dubbel te gebruiken: was groenten in een kom en geef dit “vuile” water aan je planten.
  4. Laat het eerste koude douche- of badwater in een emmer lopen en gebruik dit om te koken of het toilet door te spoelen.

Maar regenwater is gratis!

Maak er dus zo veel mogelijk gebruik van! Je kan regenwater hergebruiken of laten infiltreren in de bodem of tijdelijk opslaan in je tuin. Enkele tips:

  1. Investeren in een regenwaterput is de moeite waard, maar niet altijd haalbaar. Een regenwaterton is een goed alternatief.
  2. Regenwater kan je perfect in huis gebruiken: voor toilet, wasmachine en zelfs als poetswater.

Bij lange droogte gaat gras in rust en verdort maar dagelijks water sproeien is écht niet nodig, bijna altijd herstelt gazon zich gewoon vanzelf.