Corona-situatie in Limburg is ernstig
Gouverneur Jos Lantmeeters: “Beperk je contacten en volg alle basisregels”
Alle maatregelen zijn belangrijk omdat elke maatregel afzonderlijk niet voldoende beschermt.
Vandaag is de Provinciale Crisiscel onder leiding van gouverneur Jos Lantmeeters digitaal bijeengekomen om de snel evoluerende COVID-situatie in de provincie Limburg te bespreken. Daaruit bleek dat de toestand in de provincie bijzonder ernstig is. De gouverneur roept daarom iedereen op om sociale contacten zo veel mogelijk te beperken en om alle basisregels na te leven. Laat je vaccineren en combineer alle maatregelen om je zo goed mogelijk te beschermen. Ook nemen verschillende instanties die deel uitmaken van de Crisiscel zelf alvast het initiatief om hun geplande activiteiten af te gelasten.
De situatie in het onderwijs kwam als eerste aan bod tijdens de vergadering. Bea Meertens van het Vrij CLB gaf aan dat het aantal op te volgen besmettingen aanzienlijk hoger lag dan tijdens de vorig golven en dat zij met steeds meer achterstand te kampen hebben in de opvolging. De rust in de scholen die de herfstvakantie had moeten brengen is er dus niet gekomen. Intussen is het gevolg dat heel wat klassen moeten sluiten en er schoolse achterstand ontstaat in combinatie met impact op het mentaal welbevinden van onze jongeren.
Ook vanuit de eerstelijnszorg (o.a. huisartsen, contact tracing, testcentra) komen er signalen dat het op is. En ook hier zijn de hoge aantallen de oorzaak van de enorme druk op het systeem, met als opvallendste gevolg vertragingen bij het testen en het verkrijgen van de resultaten. Met landelijk meer dan 100.000 testen per dag wordt duidelijk dat het hele systeem vierkant begint te draaien. De veelheid aan contacten zorgt er ook voor dat de tracing momenteel niet goed verloopt. Sommige personen die positief testen geven tot 70 of 80 verschillende nauwe contacten op die zij de voorbije dagen hadden. Het is voor de contact tracing eenvoudigweg onmogelijk om al deze personen op te bellen.
Ook de situatie in de ziekenhuizen is precair. Zeker in de intensieve zorgen. Vandaag is meer dan 35% van de intensieve capaciteit in Limburg ingenomen door Covid-patiënten. Op de afdeling intensieve zorgen liggen zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden. Deze laatste groep is niet alleen oververtegenwoordigd; de overlevingskansen voor een gevaccineerde die op intensieve belandt is daarenboven veel groter dan die voor een niet-gevaccineerde. De huidige toestroom van nieuwe patiënten, die vaak langer in het ziekenhuis verblijven dan in de vorige golven, in combinatie met de hoge uitval van personeel, zorgt ervoor dat er geen capaciteit op overschot is. Elke dag opnieuw moeten er moeilijke keuzes gemaakt worden over wie welke zorg krijgt. Wie krijgt bijvoorbeeld het laatste beschikbare bed op de afdeling intensieve zorgen wanneer er zich meerdere patiënten aandienen? De dubbel gevaccineerde 65-jarige die ondanks alle voorzichtigheid toch covid-19 heeft gekregen? Of de jonge papa van 2 kinderen die zich niet liet vaccineren? Of de scholier op de fiets die door een onoplettende chauffeur zwaar aangereden werd. Dit zijn de keuzes waar de ziekenhuizen voor staan en waar elke Limburger sneller dan gedacht mee geconfronteerd kan worden. Daarenboven zal de nogmaals uitgestelde geplande zorg op lange termijn zeker gezondheidsgevolgen hebben.
Een lichtpuntje is dat de besmettingen in de Limburgse Woonzorgcentra tot op vandaag beperkt blijven tot enkele kleine clusters in een viertal woonzorgcentra.
“Het is duidelijk dat het virus dicht bij elk van ons zit. Iedereen kent in deze vierde golf wel iemand die besmet is en/of opgenomen is in een ziekenhuis. Dit maakt duidelijk dat de delta-variant die sinds de zomer dominant is, een zeer besmettelijk beestje is dat van elke gaatje in onze verdedigingslinie gebruikt maakt om zich te verspreiden,” aldus gouverneur Lantmeeters. “Net daarom is het belangrijk dat we ons aan de maatregelen houden. Op zich is geen enkele daarvan perfect. Maar de combinatie van de maatregelen verkleint de kans op besmettingen. Het is dus een en--en-verhaal. En vaccinatie, én contacten beperken, én de veiligheidsafstand aanhouden, én mondmasker dragen, én zorgen voor een goede ventilatie van binnenruimten én handhygiëne in acht nemen. Het belangrijke is in elk geval dat we zelf de knop in ons hoofd omzetten en ons veiliger gaan gedragen. Maak daarom voor jezelf uit of het echt nodig is om bepaalde contacten te hebben. Ik begrijp zeer goed dat dit niet altijd gemakkelijk is, maar het is echt nodig dat we dit doen. Allemaal samen. Enkel samen kunnen we het virus bekampen.”
Enkele partners die deel uitmaken van de Provinciale Crisiscel hebben inmiddels zelf besloten om hun geplande activiteiten af te gelasten. Zo hebben de drie Limburgse hulpverleningszones beslist om de feestelijke vieringen van hun patroonheilige Sint-Barbara op 4 december niet te laten doorgaan. Ook wordt het Galaconcert van het Militair Provinciecommando dat op 18 november zou plaatsvinden geannuleerd. En de dienst Noodplanning en Crisisbeheer Limburg vervangt alle fysieke rampenoefeningen die voor de komende weken ingepland stonden door oefeningen op afstand.