BE-Alert test groot succes

Net zoals alle andere aspecten van de noodplanning, is het essentieel om ook de inzet van BE-Alert goed voor te bereiden en regelmatig te testen. Op donderdag 1 oktober vond er een grootschalige nationale test plaats van BE-Alert. In totaal verstuurde meer dan 90 steden en gemeenten samen 404.734 BE-Alert berichten naar alle of een deel van de geregistreerde inwoners.

Bovendien maakte het Nationaal Crisiscentrum, in samenwerking met de betrokken lokale overheden en de drie telecomoperatoren, van de gelegenheid gebruik om een SMS te sturen op basis van aanwezigheid. Dit betekent concreet dat alle mensen met een gsm-toestel in de geselecteerde zone een testbericht hebben ontvangen, ook al zijn ze niet ingeschreven. Deze test vonden plaats in samenwerking met: Ronse, Leopoldsburg, Chastre en de Federale Diensten van de Gouverneur van Luik.

Nationale cijfers

De cijfers van deze grootschalige alarmeringstest zijn indrukwekkend:

  • 266.192 SMS’en werden verzonden
  • 32.721 gesproken berichten werden verzonden
  • 105.821 mails werden verzoden

Cijfers voor Bree

In totaal werden er 2285 mails verstuurd binnen enkele seconden naar alle contactpersonen die in onze databank met mailadres geregistreerd staan. In totaal zijn er 2469 BE-Alert contacten ingeschreven.

result

 

Testbericht 1 oktober

Het test-bericht bevatte deze boodschap:

Testbericht Bree - geen echte noodsituatie

Beste inwoner van Bree,
Wij sturen dit test-bericht enkel om de capaciteit van het systeem BE-Alert te testen. Je hoeft niet te antwoorden op deze mail. Dankjewel voor je inschrijving.

Wil je je gegevens nakijken of updaten? Bijvoorbeeld na een verhuis, nieuw mailadres of telefoonnummer? Wil je adressen toevoegen aan je profiel?  Bijvoorbeeld je werkadres, school van je kinderen, adres van familieleden? Surf dan naar https://www.be-alert.be/nl/ Je kan deze link ook delen met familie of vrienden die ook verwittigd willen worden bij een noodsituatie.

Met vriendelijke groeten,

Dienst Noodplanning Stad Bree

 

Wat is BE-Alert?

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie. Tot nu toe ontving je meestal informatie over een noodsituatie via (sociale) media, de hulpdiensten aanwezig op het terrein of via het sirene-netwerk. Dankzij BE-Alert kan je binnenkort ook rechtstreeks informatie krijgen via sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of e-mail. 

Een burgemeester, gouverneur of minister activeert Be-Alert, om een bericht uit te sturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft.  Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand. BE-Alert heeft voldoende capaciteit om een groot aantal inwoners, via verschillende kanalen tegelijkertijd op de hoogte te stellen. We blijven deze capaciteit op regelmatige basis testen.  

Sinds 2017 is BE-Alert operationeel in heel België. Momenteel zijn er al meer dan 675.000 adressen geregistreerd en zijn er reeds 475 gemeenten ingeschreven op BE-Alert.

Meteen verwittigd bij een noodsituatie: schrijf je in! 

Je gegevens worden gebruikt om je in een noodsituatie te verwittigen. Zowel jouw inschrijving als de berichten die je zal ontvangen zijn gratis. Je kan je registreren via onderstaande link