asbest veilig verwijderen

Asbest werd vroeger veelvuldig gebruikt in de bouwsector. In de loop der jaren werd echter duidelijk dat asbestvezels inademen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Daarom is het sinds 2001 verboden om asbest te gebruiken of te verhandelen, maar het eerder gebruikte materiaal is nog steeds aanwezig in en rond onze woningen. Dankzij het nieuwe aanbod vanaf 30 maart kan je asbestafval door een gespecialiseerde firma veilig laten verwijderen, aan huis laten ophalen of naar het recyclagepark brengen.
 

Zelf verwijderen en afvoeren
Asbest dat (hecht)gebonden en in goede staat is kan je zelf verwijderen. Via www.limburg.net/asbest kan je een ophaling aan huis eenvoudig aanvragen en online betalen. Een container kost € 160, een platenzak of bigbag kost € 20. Bij elke ophaling moet er verplicht een pakket persoonlijke beschermingsmiddelen worden aangekocht. Het pakket bevat ook een instructiefolder om de werken veilig te kunnen uitvoeren en het asbest correct te kunnen aanbieden.

Professionele verwijdering
Twijfel je over welk soort asbest het gaat, of het nog in goede staat is of laat je het asbest liever afbreken door een professional?Dan kan u intekenen op het aanbod van provincie Limburg. Zij organiseren samen met De Huisdokter (Dubolimburg) twee begeleidingsformules voor een professionele asbestverwijdering van dakbedekking, gevelbekleding en isolatie rond oude verwarmingsleidingen bij particulieren. Meer info vind je op www.de-huisdokter.be.

Verplicht verpakt op het recyclagepark
Naast het nieuwe aanbod hierboven veranderen ook de regels voor het aanvoeren van asbest op het recyclagepark. Voor de veiligheid van de bezoekers, de parkwachters en de omwonenden moest asbest vanaf 30 maart verplicht verpakt worden gebracht. Op het park kan je 600 kg asbest afleveren tegen een betaling van € 0,08 per kilo.

Hoe ga je te werk?

  1. Ga langs op het park en koop het verpakkingsmateriaal aan. Je kan tegelijkertijd ook een pakket persoonlijk beschermingsmateriaal aankopen aan € 10.  
  2. Verwijder het asbest voorzichtig en verpak het onmiddellijk. Wanneer je asbest verwijdert dien je hiervoor beschermende kledij te dragen.
  3. Breng het verpakte asbest naar het recyclagepark

Wat kost dit verpakkingsmateriaal?

  • Minibag (voor bv. een bloempot): € 1 per stuk
  • Buisfolie (voor bv. een golfplaat of schouw): € 1 per golfplaat

Op die manier kunnen er geen asbestvezels meer vrijkomen bij het aanleveren van asbest en het deponeren in de container.