Europees rijbewijs
Een Europees rijbewijs is een document in de vorm van een bankkaart, waarmee een bestuurder van een gemotoriseerd voertuig kan aantonen dat hij/zij beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een gemotoriseerd voertuig van een bepaalde categorie te kunnen en mogen besturen. Wie op de openbare weg een motorvoertuig bestuurt, moet beschikken over een rijbewijs, geldig voor de categorie waartoe het voertuig behoort.
Het Europees rijbewijs is geldig in alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER) en in de landen buiten de EER die het Belgisch rijbewijs erkennen. Het Europees rijbewijs is tien jaar geldig.
Voorwaarden
Als je een rijbewijs wil behalen, moet je slagen voor een theoretisch en een praktisch examen. Voor de rijopleiding kan je kiezen uit een vrije opleiding (MODEL 36) met een voorlopig rijbewijs en/of een opleiding in een rijschool (MODEL 18). In bepaalde gevallen is een opleiding in een rijschool verplicht.
Het rijbewijs in bankkaartmodel wordt uitgereikt aan personen die een nieuw rijbewijs aanvragen.
De oude Europese rijbewijzen (papieren versie) blijven geldig tot 2033. Indien je nog een Belgisch rijbewijs (papieren versie) in bezit hebt, de foto niet meer gelijkend is, verouderd of onduidelijk geworden is of wanneer je vaak in het buitenland rijdt, raden wij aan om je rijbewijs toch eerder te vernieuwen.
Wat moet je weten over het terugkommoment?
Het terugkommoment is verplicht voor beginnende bestuurders, die in Vlaanderen vanaf 1 oktober 2017 een voorlopig rijbewijs aanvragen én, 6 tot 9 maanden na het behalen van het rijbewijs, in Vlaanderen wonen (ingeschreven zijn).
De datum van het praktijkexamen heeft géén invloed op de verplichting van het terugkommoment! Beginnende bestuurders die na 1 oktober 2017 hun voorlopig rijbewijs hebben omgewisseld (met/zonder begeleider), moeten 9 maanden stage volgen én het terugkommoment volgen.
Opgelet! Tijdelijk 4 maanden extra tijd voor beginnende bestuurders
Door de opschorting van het terugkommoment tijdens corona is het momenteel drukker bij de erkende instellingen die het terugkommoment aanbieden.
Wie krijgt 4 maanden extra?
Als uw termijn om het terugkommoment te volgen afloopt van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022, dan krijgt u 4 maanden extra de tijd om naar het terugkommoment te gaan.
- Als u uw eerste periode van 3 maanden hebt laten voorbijgaan en uw aanmaningsperiode afloopt van 1 oktober 2021 tot en met 30 november 2021, krijgt u ook 4 maanden extra. U betaalt wel sowieso een toeslag van 54 euro.
Wanneer?
Je moet het terugkommoment volgen 6 tot 9 maanden na het behalen van het definitieve rijbewijs.
Aan het einde krijg je een attest 'deelname aan het terugkommoment'.
Voor meer informatie, raadpleeg onderstaande website
Vlaanderen
Procedure
Je kan je aanvraag voor een hernieuwing van je rijbewijs online indienen via de applicatie BelDrive: https://beldrive.apps.mobilit.fgov.be/. Dankzij deze applicatie moeten burgers zich slechts één keer naar de gemeente moeten begeven om hun rijbewijs af te halen.
Hoe werkt BelDrive ?
Je kan alle rijbewijzen cat. B ook online aanvragen.
Dit kan dus makkelijk en snel vanuit je eigen thuis. Het rijbewijs zal na ongeveer 5 werkdagen klaarliggen.
Hoe werkt het en wat heb je nodig?
- Verbinding met eID of ItsMe
- Betalen doe je bij afhalen (€ 25)
Online aanvragen kan via: https://beldrive.apps.mobilit.fgov.be
Het rijbewijs dient persoonlijk te worden afgehaald om er zeker van te zijn dat het document bij de juiste persoon terechtkomt. Daarvoor is een visuele controle noodzakelijk.
Of je maakt een afspraak via https://afspraken.bree.be, dan verloopt de procedure als volgt:
voor aanvraag / ophaling rijbewijzen diverse categorieën maak je een afspraak bij onze dienst burgerzaken en:
- neem je de vereiste documenten mee
- betaal je bij de aanvraag
vernieuw je rijbewijs:
- bij een verhoging van de categorie na een geslaagd examen
- als je foto verouderd of onduidelijk geworden is
- als je een nieuw medisch getuigschrift hebt
- vanaf drie maanden tot twee weken voor verval van je huidig bankkaartmodel
rijden met landbouwvoertuigen - rijbewijs categorie G, bijkomende reglementen:
- je bent geboren op 1 september 1986 of later:
Voor de weg van de hoeve naar het veld en terug moet je een rijbewijs B hebben of een rijgetuigschrift T, indien je hier niet over beschikt, ben je verplicht een rijbewijs categorie G te hebben (vanaf 31 december 2008 is een rijbewijs categorie G verplicht).
Voor een andere weg moet je een rijbewijs categorie G hebben.
- je bent geboren tussen 1 oktober 1982 en 31 augustus 1986:
Tot 31 december 2008 is geen rijbewijs G verplicht voor het traject hoeve - veld en terug, daarna wel. Voor een ander traject is een rijbewijs G verplicht of een rijbewijs categorie B, BE, C1, C1E, C of CE naargelang het gewicht van het landbouwvoertuig.
- je bent geboren vóór 1 oktober 1982:
Je moet geen rijbewijs categorie G in je bezit hebben
Het rijbewijs G is onbeperkt geldig.
Wat moet je meebrengen?
Aanvraag eerste rijbewijs
- ingevuld en ondertekend aanvraagformulier
- de nodige attesten (getuigschrift van 20 uren praktisch onderricht)
- identiteitskaart
- voorlopig rijbewijs
- Op je rijbewijs wordt de foto van je identiteitskaart gebruikt, opgelet, indien je een andere foto wil, dien je ook je identiteitskaart te vernieuwen!
Bedrag
€ 25