13 oktober: lokale en provinciale verkiezingen

De verkiezingen van juni liggen nog niet zo ver achter ons, ondertussen zijn de voorbereidingen voor de lokale en provinciale verkiezingen weer in volle gang. Op 13 oktober trekken we namelijk opnieuw naar de stembussen. Deze keer zijn er een aantal nieuwigheden tegenover de vorige verkiezingen. We zetten ze even op een rij.

Opkomstplicht

Kiezers zijn niet langer verplicht om op te dagen. Deze verandering markeert een verschuiving in het kiesstelsel, waarbij de oproepingsbrief vervangen wordt door een uitnodigingsbrief. Je kan dus zelf kiezen of je komt stemmen of niet.

Invloed van de lijststem

Kiezers kunnen stemmen op individuele kandidaten, maar kunnen ook hun stem aan een lijst geven. Dat laatste is de lijststem. De lijststem blijft bestaan, maar verliest zijn invloed op de aanwijzing van verkozenen. De kandidaten zullen verkozen worden in de volgorde van het aantal voorkeurstemmen dat ze hebben behaald.

Benoeming burgermeester

De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen van de grootste coalitiefractie wordt benoemd tot burgemeester. Mocht deze persoon het ambt niet willen aanvaarden, dan wordt de rol aangeboden aan de kandidaat met de op één na meeste voorkeurstemmen binnen diezelfde fractie.

Initiatiefrecht om een meerderheidscoalitie te vormen

Het initiatiefrecht, dat toegekend wordt aan de kandidaat met de meeste persoonlijke stemmen van de grootste partij, is een boeiende wending die de invloed van individuele kiezers versterkt. Met een termijn van 14 dagen om een coalitie te smeden, begint een spannende race tegen de klok die de dag na de verkiezingsuitslag start, waarin elke stem telt.

Fijnmazige stemresultaten

De resultaten van de verkiezingen zullen niet enkel op gemeentelijk niveau beschikbaar zijn. Vanaf 2024 kennen we de specifieke resultaten op het niveau van bepaalde deelgebieden (zoals wijken, dorpen of deelgemeenten) binnen de gemeente. Met deze verandering kunnen burgers en beleidsmakers de politieke voorkeuren binnen hun gemeenschap beter begrijpen en analyseren. Deze fijnmazigere stemresultaten leiden er wel toe dat er een herindeling is gebeurd voor de stembureaus in Bree. De kans is groot dat je in een ander bureau moet gaan stemmen, dan bij de vorige verkiezingen.

Twijfel je nog?

Weet je nog niet zeker op wie je wil stemmen in oktober? Je bent zeker niet alleen! Op vlaanderenkiest.be, watwat.be/verkiezingen of tisaanu.be kan je rustig alle informatie lezen voor je een keuze maakt.