Bekendmakingen milieu

Op deze pagina kom je meer te weten over milieu-gerelateerde openbare onderzoeken.

Kennisgeving gefaseerd bodemsaneringsproject Voormalige Arseenfabriek Reppel (Bocholt)

De OVAM ontving op 30 november 2023 het verslag van het gefaseerd bodemsaneringsproject voor de grond aan de Grote Baan z/n in Reppel. Antea Belgium NV stelde op 30 november 2023 dit verslag op met als titel 'Tweede gefaseerd bodemsaneringsproject voormalige arseenfabriek Grote Baan te Bocholt (Reppel) Deel ondiep (kern + pluim) diep (kern)'. Dit voorliggend 2de gefaseerde bodemsaneringsproject omvat de saneringsaanpak voor de grondverontreiniging kern, voor de ondiepe en diepe grondwaterverontreiniging ter hoogte van het bronterrein (kern) en voor de ondiepe grondwaterverontreiniging (>35 mTAW) in de pluim van de bodemverontreiniging tot stand gekomen op de voormalige arseenfabriek. Het gefaseerd bodemsaneringsproject heeft betrekking op gronden gelegen in Bocholt, Bree en Oudsbergen.
Dat gefaseerd bodemsaneringsproject heeft dus betrekking op de verontreiniging met:

  • zware metalen (groep) in het vaste deel van de aarde ter hoogte van voormalige arseenfabriek
  • zware metalen (groep, inclusief kobalt) in het ondiepe en diepe grondwater ter hoogte van de
  • arseenfabriek;
  • zware metalen (groep, inclusief kobalt) in het ondiepe grondwater in de verontreinigingspluim.

Inzage
Het gefaseerd bodemsaneringsproject ligt ter inzage in het gemeentehuis van de betrokken gemeenten. U kunt het gefaseerd bodemsaneringsproject ook inkijken in de kantoren van de OVAM, na afspraak. Meer informatie hierover vindt u op de website (www.ovam.be/inzage). 
Het digitale rapport van het gefaseerd bodemsaneringsproject kunt u downloaden via volgende link:
https://services.ovam.be/webloket-bodem/bsd/publicViews/bsps.seam
In de periode van bekendmaking kan iedereen schriftelijk bezwaren en opmerkingen richten aan het college van burgemeester en schepenen.

Aankondiging consultatie ontwerp-natuurbeheerplan "Grootbroek - Kinrooi"

In opdracht van private eigenaars werd een natuurbeheerplan type 2 en 3 en bijhorende toegankelijkheidsregeling opgesteld voor het gebied “Grootbroek - Kinrooi” op grondgebied van Bree, Kinrooi en Maaseik. De beheerdoelstellingen en -maatregelen voor het natuurbeheerplan werden gespiegeld aan de criteria geïntegreerd natuurbeheer en opgesteld voor een periode van 24 jaar. Eens goedgekeurd geldt het natuurbeheerplan als vergunning voor de uitvoering van deze maatregelen.

Tijdens de consultatieperiode die loopt van woensdag 27 september tot en met vrijdag 27 oktober 2023, kan dit ontwerpnatuurbeheerplan geraadpleegd worden op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos: https://www.natuurenbos.be/natuurbeheerplannen-in-publieke-consultatie.

Opmerkingen en/of bezwaren kunnen gedurende deze periode gericht worden aan het Agentschap voor Natuur en Bos via het emailadres aves.lim.anb@vlaanderen.be met vermelding van NBP Grootbroek - Kinrooi of op onderstaand adres:

 

Agentschap voor Natuur en Bos

AVES Limburg

Havenlaan 88 bus 75

1000 Brussel

Toelichting mbt publicatie besluit sectorale voorwaarden windturbines

BEKENDMAKING

De Vlaamse Regering heeft op 7 juli 2023 een besluit met sectorale milieuvoorwaarden vastgesteld, die van toepassing zijn op alle vergunningsplichtige en meldingsplichtige inrichtingen voor het opwekken van elektriciteit door middel van windenergie in Vlaanderen. Dit besluit werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 17 juli 2023.  

Met dit besluit stelt de Vlaamse Regering sectorale voorwaarden voor windturbines vast om de mogelijke milieuhinder ervan voor omwonenden te voorkomen of te beperken. Concreet gaat het om de slagschaduw-, veiligheids-, en geluidsaspecten van de exploitatie van windturbines uit rubriek 20.1.6 van de indelingslijst die bij titel II van het VLAREM is gevoegd.  

 In een plan-MER zijn de mogelijke effecten van deze sectorale voorwaarden op mens en milieu onderzocht. Het Team Omgevingseffecten (team Mer) keurde het plan-MER goed op 21 april 2023.  

U kunt volgende documenten raadplegen:

  • het besluit voor sectorale voorwaarden windturbines;
  • het bijhorende plan-MER;
  • De bijhorende verklaring over de milieueffectrapportage.

 

Via de volgende kanalen:

Kennisgeving betreffende een project voorgesteld overeenkomstig de richtlijnen 2011/92/EU, 92/43/EEG en 2009/147/EG - Uitstel van de desactivering van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3

Het Departement Omgeving ontving van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie, een notificatie over een project voorgesteld overeenkomstig de richtlijnen 2011/92/EU, 92/43/EEG en 2009/147/EG in verband met uitstel van de desactivering van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3, met mogelijke impact op grondgebied Bree.

Informatie:

Reageren:

Reageren kan via de post op FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie, Raadpleging Doel 4 en Tihange 3, Albert II-laan 16, 1000 Brussel. Reageren kan ook per e-mail aan nucleair@economie.fgov.be. Reageren kan ten laatste tot 19/05/2022.

Als u een reactie indient, zijn wij daar graag van op de hoogte (gewoon door bjo.omgeving@vlaanderen in cc te zetten van uw mail)? Zo blijven we geïnformeerd over de knelpunten die u relevant vindt.

kennisgevingsnota PLAN-MER voor de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 (PLO259)

Uiterlijk op 22 december 2012 zal de Vlaamse Regering de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 en het bijhorende maatregelenprogramma vaststellen. De plannen voor Schelde en Maas zullen maatregelen en acties bevatten die moeten zorgen voor de verbetering van de toestand van de watersystemen en voor een betere bescherming tegen overstromingen en droogte.

De periode van terinzagelegging zal lopen van 19 april 2019 tot en met 18 juni 2019. De nota kan u via onderstaande link downloaden.

Hoe kan ik mijn opmerkingen overmaken?
  • via een brief gericht aan:
    • Departement Omgeving
    • Dienst MER, Plan-MER stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 (PLO259)
    • Koning Albert II-laan 20 bus 8
    • 1000 Brussel
  • via een e-mail aan mer@vlaanderen.be (met de vermelding "Plan-MER STroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 (PLO259) in de titel)
  • via de stad Bree
Waar kan ik de aanvraag inkijken?

Op de Dienst Omgeving van de stad Bree tijdens de normale openingsuren.

Meer info?

Bezoek voor meer informatie zeker ook de onderstaande websites.

ontwerp waterbeleidsnota 2020-2015

looptijd: van 9 december 2018 tot en met 18 juni 2019

Van 19 december 2018 tot en met 18 juni 2019 kan je je mening geven over het ontwerp voor de waterbeleidsnota 2020-2025 met de beleidsvisie op het integraal waterbeleid en het overzicht van de belangrijke waterbeheerkwesties. Dit is ook het geval voor het tijdsschema en werkprogramma voor de stroomgebiedbeheersplannen 2022-2027.

Meer informatie vind je op de website van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid. Op deze website kan je ook reageren op de inhoud van dit openbaar onderzoek.

Vlaamse ontwerp-mestactieprogramma

looptijd: van 24 december 2018 tot en met 21 februari 2019

Op 24 december 2018 startte een openbaar onderzoek over het Vlaamse ontwerp-mestactieprogramma 2019-2022 (MAP 6). Van 24 december 2018 tot en met 21 februari 2019 kan iedereeen het ontwerp-mestactieprogramma 2019-2022 (MAP 6) en het ontwerp van het plan-MER bekijken op de VLM-website.

Wie dat wil, kan via het digitaal formulier op de ondertsaande website op een eenvoudige manier een reactie indienen. Alle reacties op het openbaar onderzoek die via het digitale formulier worden ingediend, zullen in overweging genomen worden bij de vaststelling van het definitieve mestactieprogramma 2019-2022 en het plan-MER. Ook de besprekingen met de Europese Comissie kunnen nog wijzigingen teweegbrengen aan het definititieve mestactieprogramma.

wijziging uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval

looptijd: van 14 januari 2019 tot en met 13 maart 2019

OVAM organiseert een openbaar onderzoek rond de wijziging van het uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval. Meer informatie kan u vinden via de onderstaande website.

Tijdens het openbaar onderzoek kan iedereen bezwaren of opmerkingen op deze wijziging overmaken op plan@ovam.be of per post naar volgend adres: OVAM, Wijziging Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen.

 

Openbaar onderzoek van de Vlaamse PAS en het bijhorende plan-MER (19 april t.e.m. 17 juni 2022)

Wat is de Vlaamse PAS?

De programmatische aanpak stikstof (PAS) heeft als centraal doel bij te dragen aan de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen voor Europees beschermde natuur door de impact van stikstofdepositie op Speciale Beschermingszones aangewezen in toepassing van de Habitatrichtlijn (SBZ-H) structureel en planmatig terug te dringen. De PAS moet tevens een toekomstgericht, werkbaar en rechtszeker kader bieden voor vergunning- en toestemmingverlening, rekening houdend met ecologische, sociale en economische randvoorwaarden.  

De PAS baseert zich op een gebiedsgerichte analyse van de emissies en de depositie van stikstofoxiden en ammoniak. De PAS is opgevat als een omvattend realisatiegericht programma, met als belangrijkste onderdelen:  

  • Brongerichte maatregelen om de emissie en depositie van stikstof te verminderen. 
  • Een stikstofsaneringsplan met herstelmaatregelen voor de natuurkwaliteit en het natuurlijk milieu in SBZ-H.
  • Kaders voor de beoordeling van de impact van activiteiten die stikstofoxiden of ammoniak uitstoten.
  • Een pakket flankerende maatregelen om sectorinspanningen te ondersteunen.
  • Een systeem voor monitoring en borging van de programmadoelen.  

Met de PAS geeft de Vlaamse Regering zuurstof aan duurzame economische ontwikkeling, het leefmilieu en het ondernemerschap in Vlaanderen. 

Waarom een openbaar onderzoek van het plan-MER en passende beoordeling?

Tijdens het openbaar onderzoek en de grensoverschrijdende adviesvraag kunnen alle belanghebbenden (burgers, organisaties, adviesinstanties, besturen) inspreken op het ontwerp PAS en het ontwerp plan-MER.

De opmerkingen, adviezen en bezwaren worden in overweging genomen bij de goedkeuring van het plan-MER door team Mer en bij de vaststelling van de definitieve PAS door de Vlaamse Regering. 

Raadpleeg het ontwerp PAS en het ontwerp plan-MER 

Vanaf 19 april 2022 kan je het ontwerp PAS en het ontwerp plan-MER digitaal raadplegen:

Hoe een inspraakreactie indienen?

Als burger of landbouwer kan je een inspraakreactie indienen bij het stadsbestuur van Bree (via mail op landbouw@bree.be of via brief tav College van Burgemeester en Schepenen, Vrijthof 10, 3960 Bree) of grensoverschrijdende instantie (Algemeen Boerensyndicaat: www.absvzw.be; Boerenbond: www.boerenbond.be tot en met 17 juni 2022.

Na het openbaar onderzoek bezorgt het stadsbestuur alle inspraakreacties aan het Departement Omgeving.